|
Szerokie tory |
| Autor |
Wiadomość |
jolanta [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-04, 11:37 Szerokie tory
|
|
|
Czy to nadal się tak odbywa, że pociąg na granicy podnoszony jest do góry w celu zmiany podwozia na szersze (lub węższe - zależy, w którą stronę się jedzie)? Ja przeżyłam to kilkanaście lat temu w Brześciu i zrobiło to na mnie duuuuże wrażenie. Zwłaszcza, że obudziłam się w środku operacji i okazało się, po wyjrzeniu przez okno, że pociąg jakby hmmm... wisi w powietrzu |
|
|
|
 |
natasza

Pomogła: 8 razy Posty: 723
|
Wysłany: 2007-03-04, 13:52
|
|
|
nadal tak jest nie woeim czy kiedy kolwiek ktoś będzie taki odważny i zmieni tory w całej Rosji |
_________________ Adminka
www.rosyjski.com |
|
|
|
 |
rozpiaczek

Pomogła: 5 razy Posty: 322
|
Wysłany: 2007-03-04, 14:31
|
|
|
| natasza napisał/a: | nadal tak jest nie woeim czy kiedy kolwiek ktoś będzie taki odważny i zmieni tory w całej Rosji |
niestety nadal tak jest i dlugo to sie raczej nie zmieni, roznica pomiedzy szerokoscia torow w Polsce i w Rosji wynosi 90 mm i to właśnie ona ogranicza rozwoj taboru kolejowego w Rosji. wymiana taboru jest ogromna inwestycja i gdyby rzad zainwestował w szybka kolej taka jak w Francji (TGV-270km/h), Niemczech (Transrapid-450km/h zostanie otwarta w najblizszym czasie), Japonii (Shinkansen-160km/h) wtedy podróż najdłuższą i zarazem najpiekniejsza koleja transyberyjska nie trwała by tak dlugo. Ale z drugiej strony czy nie jest fantastycznym przezyciem taka wycieczka ? |
_________________ Uważaj, byś szukając wielkiego szczęścia, nie przegapiła małego, które spotyka Cię na co dzień !! |
|
|
|
 |
gucio

|
Wysłany: 2007-03-04, 18:47
|
|
|
| natasza napisał/a: | nadal tak jest nie woeim czy kiedy kolwiek ktoś będzie taki odważny i zmieni tory w całej Rosji |
byly juz proby zmiany, a raczaj redukcji torow. Polscy inzynierowie wymyslili juz rozsuwane kola i wiem ze pare lat temu testowano to na pociagu "polonaz"relacji warszawa-moskwa-warszawa. Nie wiem jakie sa oceny tego calego eksperymentu? Moze to kwestja polityczna by bialoruska kolej zarabiala na tym dodatkowa kase??? |
|
|
|
 |
Blatny

|
Wysłany: 2007-03-04, 20:37
|
|
|
| natasza napisał/a: | | nadal tak jest nie woeim czy kiedy kolwiek ktoś będzie taki odważny i zmieni tory w całej Rosji |
A po co ?? Jest to poniekąd pewna atrakcja turystyczna. |
|
|
|
 |
rozpiaczek

|
Wysłany: 2007-03-04, 20:49
|
|
|
| gucio napisał/a: | | natasza napisał/a: | nadal tak jest nie woeim czy kiedy kolwiek ktoś będzie taki odważny i zmieni tory w całej Rosji |
byly juz proby zmiany, a raczaj redukcji torow. Polscy inzynierowie wymyslili juz rozsuwane kola i wiem ze pare lat temu testowano to na pociagu "polonaz"relacji warszawa-moskwa-warszawa. Nie wiem jakie sa oceny tego calego eksperymentu? Moze to kwestja polityczna by bialoruska kolej zarabiala na tym dodatkowa kase??? |
pewnie białorus nie chciala sie zgodzic na pociag o nazwie "polonez", gdyby sie nazywal "bialonez" to odrazu inna gatka
a tak poważnie to chetnie bym sie wybrała na taka podroż nawet gdyby pociąg przez chwile byl w powietrzu, scena niczym z HArryego Pottera |
_________________ Uważaj, byś szukając wielkiego szczęścia, nie przegapiła małego, które spotyka Cię na co dzień !! |
|
|
|
 |
Blatny

|
Wysłany: 2007-03-04, 20:57
|
|
|
| rozpiaczek napisał/a: | | a tak poważnie to chetnie bym sie wybrała na taka podroż |
Najlepszy jest koniec podróży. Wysiadasz z pociągu np. w Moskwie i masz wrażenie że wciąż jedziesz. Mieliscie to ? |
|
|
|
 |
rozpiaczek

|
Wysłany: 2007-03-04, 21:02
|
|
|
niestety nigdy jeszcze nie bylam w Moskwie, anie zadnym miescie rosyjskim ale wszystko przedemna. jak zdam maturke to sie wybieram do Petersburga, moze ktos jest chetny sie z nami zabrac na wycieczke:))
[ Dodano: 2007-03-04, 21:03 ]
I wtedy sie przekonam jak to sie lata pociagami |
|
|
|
 |
gucio

|
Wysłany: 2007-03-06, 21:01
|
|
|
co do poloneza to polecam poczytac male co nieco http://www.ic.rail.pl/pri...4413757b7796a85
A pamietaj, ze jak bedziesz w rosji masz 3 dni na zameldowanie sie (np. w hotelu) Znam miejsca, gdzie w Piterze robia to w hotelach po cichu. Znam tez ludzi, ktorzy tanio biora za wynajem pokoju lub mieszkania. jak cos - moge sluzyc dobra rada
[ Dodano: 2007-03-08, 14:34 ]
Pozdrawiam z Moskwy
ps. Blatny, wiesz nie mialem wrazenia dalszej jazdy po wyjsciu z pociadu. Moze dlatego, ze jak zafsze po wyjsciu z posciagu wyciagnalem fajke i zapalilem sobie z kumplem |
|
|
|
 |
rozpiaczek

|
Wysłany: 2007-03-10, 10:16
|
|
|
Ja nie palę, wiec ewnie będe miala takie wrazenie
Ale sie cieszę z tego powod, zawsze to nowe doznanie |
|
|
|
 |
Blatny

|
Wysłany: 2007-03-10, 12:19
|
|
|
| gucio napisał/a: | | Pozdrawiam z Moskwy |
Pamiętasz o koszulkach ? |
|
|
|
 |
crestiksa
crestiksa
|
Wysłany: 2009-12-18, 04:57 Szerokie tory
|
|
|
że Arabowie maja za co nawet 4 takie tory wybudować. Jak dla mnie będzie jak z Małyszem. Małysz zaczął 7 lat temu serie sukcesów odnosic to budujemy skocznie Kubica jest w F1 i też jakieś sukcesy odnosi to budujemy tory Jak Domachowskiej i Radwańskiej uda się coś wygrać w tenisa to zabewne będziemy budować korty Najlepiej na każdym osiedlu.
Ale zobaczymy, może za 10 lat gdzieś tam u nas wybuduja autodrom z prawdziwego zdarzenia. |
_________________ Ýëčňíŕ˙ ˙ďîíńęŕ˙ ńŕíňĺőíčęŕ: číňĺëëĺęňóŕëüíîĺ çäŕíčĺ. Ýíĺđăîńáĺđĺăŕţůĺĺ îńâĺůĺíčĺ. |
|
|
|
 |
gucio

|
Wysłany: 2009-12-19, 11:29
|
|
|
crestiksa, sukcesow w pilce noznej nie mamy a stadiony u nas buduja |
|
|
|
 |
lom
Wielki Szu

|
Wysłany: 2010-02-14, 21:25
|
|
|
Wszystkim podróżnikom palcem po mapie dano właśnie możliwość spędzenia 150 godzin w wirtualnym pociągu, jadącym z Moskwy do Władywostoku. Kolej transsyberyjska to najdłuższa linia kolejowa na świecie, okraszona teraz filmami z YouTube.
Pociąg z Moskwy do Władywostoku przejeżdża przez 8 stref czasowych, pokonuje 9 300 km, po drodze mija się prawie 90 miast. Teraz można samemu wybrać się w taką podróż - na Google Maps umieszczono ponad 30 lokalizacji, z których wszystkie opatrzone są filmem z YouTube. Zarejestrowano na nich przejazd pociągiem przez dane miejsce; aby przekaz był bardziej realistyczny można je oglądać słuchając turkotu kół pociągowych, rosyjskiego radia lub nagrania książki np. Lwa Tołstoja "Wojna i Pokój" czy Mikołaja Gogola "Martwe dusze".
http://www.google.ru/intl...ranssib/en.html |
_________________ Nie trzeba być pierwszym mam nadzieję że to jasne... |
|
|
|
 |
bagaja21
Na Miotle

Pomogła: 41 razy Posty: 882
|
Wysłany: 2010-02-18, 13:23
|