rosyjski.com  
    o firme    kursy językowe    lektorzy     tłumaczenia     szkolenia    usługi dodatkowe    ogłoszenia    forum dla rusofili    linki
strona główna napisz do nas wypełnij formularz
Forum Języka Rosyjskiego Strona Główna Forum Języka Rosyjskiego

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Szerokie tory
Autor Wiadomość
jolanta
[Usunięty]

Wysłany: 2007-03-04, 11:37   Szerokie tory

Czy to nadal się tak odbywa, że pociąg na granicy podnoszony jest do góry w celu zmiany podwozia na szersze (lub węższe - zależy, w którą stronę się jedzie)? Ja przeżyłam to kilkanaście lat temu w Brześciu i zrobiło to na mnie duuuuże wrażenie. Zwłaszcza, że obudziłam się w środku operacji i okazało się, po wyjrzeniu przez okno, że pociąg jakby hmmm... wisi w powietrzu :-)

natasza 

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2007-03-04, 13:52   

nadal tak jest :) nie woeim czy kiedy kolwiek ktoś będzie taki odważny i zmieni tory w całej Rosji :)

www.rosyjski.com

rozpiaczek 

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2007-03-04, 14:31   

natasza napisał/a:
nadal tak jest :) nie woeim czy kiedy kolwiek ktoś będzie taki odważny i zmieni tory w całej Rosji :)

niestety nadal tak jest i dlugo to sie raczej nie zmieni, roznica pomiedzy szerokoscia torow w Polsce i w Rosji wynosi 90 mm i to właśnie ona ogranicza rozwoj taboru kolejowego w Rosji. wymiana taboru jest ogromna inwestycja i gdyby rzad zainwestował w szybka kolej taka jak w Francji (TGV-270km/h), Niemczech (Transrapid-450km/h zostanie otwarta w najblizszym czasie), Japonii (Shinkansen-160km/h) wtedy podróż najdłuższą i zarazem najpiekniejsza koleja transyberyjska nie trwała by tak dlugo. Ale z drugiej strony czy nie jest fantastycznym przezyciem taka wycieczka ?

gucio 

Wysłany: 2007-03-04, 18:47   

natasza napisał/a:

byly juz proby zmiany, a raczaj redukcji torow. Polscy inzynierowie wymyslili juz rozsuwane kola i wiem ze pare lat temu testowano to na pociagu "polonaz"relacji warszawa-moskwa-warszawa. Nie wiem jakie sa oceny tego calego eksperymentu? Moze to kwestja polityczna by bialoruska kolej zarabiala na tym dodatkowa kase???

Blatny 

Wysłany: 2007-03-04, 20:37   

natasza napisał/a:
nadal tak jest nie woeim czy kiedy kolwiek ktoś będzie taki odważny i zmieni tory w całej Rosji

A po co ?? Jest to poniekąd pewna atrakcja turystyczna. :wink:

rozpiaczek 

Wysłany: 2007-03-04, 20:49   

gucio napisał/a:
natasza napisał/a:

byly juz proby zmiany, a raczaj redukcji torow. Polscy inzynierowie wymyslili juz rozsuwane kola i wiem ze pare lat temu testowano to na pociagu "polonaz"relacji warszawa-moskwa-warszawa. Nie wiem jakie sa oceny tego calego eksperymentu? Moze to kwestja polityczna by bialoruska kolej zarabiala na tym dodatkowa kase???

pewnie białorus nie chciala sie zgodzic na pociag o nazwie "polonez", gdyby sie nazywal "bialonez" to odrazu inna gatka :wink:
a tak poważnie to chetnie bym sie wybrała na taka podroż nawet gdyby pociąg przez chwile byl w powietrzu, scena niczym z HArryego Pottera :cool:

Blatny 

Wysłany: 2007-03-04, 20:57   

rozpiaczek napisał/a:
a tak poważnie to chetnie bym sie wybrała na taka podroż

Najlepszy jest koniec podróży. Wysiadasz z pociągu np. w Moskwie i masz wrażenie że wciąż jedziesz. :cool: Mieliscie to ?

rozpiaczek 

Wysłany: 2007-03-04, 21:02   

niestety nigdy jeszcze nie bylam w Moskwie, anie zadnym miescie rosyjskim ale wszystko przedemna. jak zdam maturke to sie wybieram do Petersburga, moze ktos jest chetny sie z nami zabrac na wycieczke:))

[ Dodano: 2007-03-04, 21:03 ]
I wtedy sie przekonam jak to sie lata pociagami :cool:

gucio 

Wysłany: 2007-03-06, 21:01   

co do poloneza to polecam poczytac male co nieco http://www.ic.rail.pl/pri...4413757b7796a85
A pamietaj, ze jak bedziesz w rosji masz 3 dni na zameldowanie sie (np. w hotelu) Znam miejsca, gdzie w Piterze robia to w hotelach po cichu. Znam tez ludzi, ktorzy tanio biora za wynajem pokoju lub mieszkania. jak cos - moge sluzyc dobra rada

[ Dodano: 2007-03-08, 14:34 ]
Pozdrawiam z Moskwy :)
ps. Blatny, wiesz nie mialem wrazenia dalszej jazdy po wyjsciu z pociadu. Moze dlatego, ze jak zafsze po wyjsciu z posciagu wyciagnalem fajke i zapalilem sobie z kumplem :roll:

rozpiaczek 

Wysłany: 2007-03-10, 10:16   

Ja nie palę, wiec ewnie będe miala takie wrazenie :lol:
Ale sie cieszę z tego powod, zawsze to nowe doznanie :grin:

Blatny 

Wysłany: 2007-03-10, 12:19   

gucio napisał/a:
Pozdrawiam z Moskwy

Pamiętasz o koszulkach ? :smile:

crestiksa 
crestiksa

Wysłany: 2009-12-18, 04:57   Szerokie tory

że Arabowie maja za co nawet 4 takie tory wybudować. Jak dla mnie będzie jak z Małyszem. Małysz zaczął 7 lat temu serie sukcesów odnosic to budujemy skocznie Kubica jest w F1 i też jakieś sukcesy odnosi to budujemy tory Jak Domachowskiej i Radwańskiej uda się coś wygrać w tenisa to zabewne będziemy budować korty Najlepiej na każdym osiedlu.
Ale zobaczymy, może za 10 lat gdzieś tam u nas wybuduja autodrom z prawdziwego zdarzenia.

gucio 

Wysłany: 2009-12-19, 11:29   

crestiksa, sukcesow w pilce noznej nie mamy a stadiony u nas buduja :roll:

lom 
Wielki Szu

Wysłany: 2010-02-14, 21:25   

Wszystkim podróżnikom palcem po mapie dano właśnie możliwość spędzenia 150 godzin w wirtualnym pociągu, jadącym z Moskwy do Władywostoku. Kolej transsyberyjska to najdłuższa linia kolejowa na świecie, okraszona teraz filmami z YouTube.
Pociąg z Moskwy do Władywostoku przejeżdża przez 8 stref czasowych, pokonuje 9 300 km, po drodze mija się prawie 90 miast. Teraz można samemu wybrać się w taką podróż - na Google Maps umieszczono ponad 30 lokalizacji, z których wszystkie opatrzone są filmem z YouTube. Zarejestrowano na nich przejazd pociągiem przez dane miejsce; aby przekaz był bardziej realistyczny można je oglądać słuchając turkotu kół pociągowych, rosyjskiego radia lub nagrania książki np. Lwa Tołstoja "Wojna i Pokój" czy Mikołaja Gogola "Martwe dusze".

http://www.google.ru/intl...ranssib/en.html

bagaja21 
Na Miotle

Pomogła: 41 razy
Wysłany: 2010-02-18, 13:23   

:D :D:D

Odpowiedz do tematu